Archief

Geen BigMac, maar…

De schapenpoep zit nog op mijn schoen, maar het was het waard. Wat een leuke, gezellige familie.

— Hattemse familie verkoopt vlees van lammeren uit de uiterwaarden —

IJSSELLAM ZET LAMSVLEES OP DE KAART

Klanten van IJssellam kunnen precies zien waar hun lamsvlees vandaan komt. De potentiële koteletjes lopen namelijk in de uiterwaarden van de IJssel, de boerderij van Dirksen.

Hattem – Door het eten van een stukje lamsvlees bij een kameraad op Texel was Bernhard Dirksen van IJssellam overtuigd. “Ik had al schapen en hierdoor werd ik geïnspireerd om ook met lamsvlees aan de slag te gaan”, vertelt Dirksen. “De uiterwaarden zijn een prachtige plek voor de ruim 200 lammeren. Klanten kunnen precies zien waar hun vlees vandaan komt als ze langs de boerderij komen.”

IMG_4920.JPG
De familie Dirksen bij hun lammeren – eigen foto

De familie Dirksen startte een maand geleden met haar bedrijf IJsellam. De taken in de familie zijn goed verdeeld. Bernhard en vriendin Annet verzorgen de lammeren en éénjarige Benja helpt af en toe ook mee. Zus Bettina promoot IJssellam via Facebook en moeder Margje staat de klanten te woord in de winkel naast de boerderij. “We staan er met de hele familie achter en we vinden het ook allemaal heel leuk”, laat Dirksen weten.

Lamsvlees is bij veel mensen nog onbekend, maar ‘zeker het proberen waard’. “Het is heel mals, zacht vlees dat licht verteerbaar is, dus je hebt niet zo snel een vol gevoel. Het is ook veelzijdig vlees dat te bereiden is door zowel een professionele kok als door een amateur. Een lamskoteletje is bijvoorbeeld eenvoudig klaar te maken, net zoals de hamburgers of worstjes. Je hebt ook de schouder en de bout en dat leent zich goed voor low and slow cooking, dus op lage temperatuur bereiden gedurende een aantal uur. We delen ook receptjes via Facebook.”

Het doel van de familie is om lamsvlees in de regio op de kaart te zetten. “Mensen vormen gauw een mening. In de supermarkt lopen ze het product voorbij, omdat het onbekend is. Daarom lijkt het ons leuk om een proeverij te organiseren.” Het bedrijf richt zich nu nog op particulieren, maar ze staan ervoor open om in een later stadium lamsvlees aan restaurants te leveren. “We hebben al contact met een restaurant in Hattem. Het lijkt ons leuk als ze het als streekproduct op de kaart zetten.”

 

Plaats een reactie